SON DAKİKA

21 Temmuz 2015 Salı

Pazara "Sinek" Almaya Geliyorlar

İncirde döllenmeye aracılık eden sineklerin yaşadığı "ilek", Aydın'da kurulan pazarlarda, üreticilere kilogramı 5 liradan satılıyor




İncirde döllenmeye aracılık eden sinekleri barındıran "ilek (erkek incir)", Aydın'da kurulan pazarlarda kilogramı ortalama 5 liradan satışa sunuluyor. Dünya incir üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Aydın'da incir ağaçlarında "ilekleme" adı verilen dölleme işlemi devam ediyor. Erkek incir ağacından toplanan ve içinde döllemeye aracılık eden yüzlerce sineği barındıran meyveler, dişi ağaçların dallarına asılıyor.
SİNEĞİN KİLOSU 5 LİRA
"İlek" adı verilen bu meyvelerin satışı için Aydın ve çevresinde pazarlar kuruluyor. Erken saatlerde ağaçlardan kesilerek ilçe merkezlerinde kurulan pazarlara getirilen ilekler, incir üreticilerinin beğenisine sunuluyor. Üreticiler ise fazla sayıda sineği taşıyan ilekleri tercih ediyor. İleklerin kilogramı ortalama 5 liradan satışa sunuluyor.
"İLEK OLMAZ İSE İNCİRDE YOK"
Aydın'ın en büyük ilek pazarının kurulduğu Nazilli'nin Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, ileğin incir için şart olduğunu, iyi döllenmemiş meyvenin, üreticinin tüm emeklerinin boşa çıkmasına yol açabildiğini söyledi. Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ise ileklenmeyen incirin ekonomik değerinin bulunmadığını, bu nedenle üreticilerin en iyi ilek çeşitlerine ulaşmaya çalıştığını dile getirdi. Haziranda başlayan ileklemenin sonlarına yaklaştıklarını belirten Posacı, incirde bu yıl iyi bir verim beklendiğini kaydetti.
AYRI BİR İŞ OLDU
Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Selim Arpacı ise ilek fiyatlarının bu yıl tavan yaptığını belirtti. Aydın genelinde yaklaşık 10 milyon incir ağacının bulunduğunu, bunlara asmak üzere yaklaşık 2 bin 500 ton ilek üretimi yapıldığını anlatan Arpacı, ilek üretiminin ayrı bir tarımsal faaliyet haline geldiğini söyledi.
AYDIN İNCİRİN ANA VATANI
Türkiye incir üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin karşılandığı Aydın'da, ortalama 200 bin ton üretim yapılıyor.

2 yorum:

 
Copyright © 2013 HaberTag
Design by FBTemplates | Distributed by Kaizentemplate.