SON DAKİKA

26 Temmuz 2015 Pazar

Mescid-i Aksa'da gerilim

KUDÜS (AA) - Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kesvani, sabah saatlerinde Aksa avlusuna giren İsrail polislerinin, çıkan arbede sırasında kendisiyle bazı muhafızları darbettiğini belirtti.


Mescid-i Aksa Müdürü Kesvani, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, "Mescd-i Aksa'ya girişlerini engellemeye çalıştığımız sırada İsrail polisi beni ve Aksa muhafızlarını coplarla darbetti. Polisin saldırısı sonucu benle birlikte bazı muhafızlar da yaralandı" dedi. İsrail polisi korumasında Yahudi yerleşimcilerin gruplar halinde Aksa'ya girdiğini kaydeden Kesvani, Mescid-i Aksa Külliyesi'ne giren yaklaşık 120 kişilik grubun içinde İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel'in de buluduğunu ifade etti. 
Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail polisi ve Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya girmesini "tehlikeli bir ihlal" olarak nitelendirerek, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nı Aksa'yı korumak amacıyla somut adımlar atmaya çağırdı.
 Yahudi yerleşimciler, Süleyman Mabedinin yıkılışının anıldığı "Tişa BeAv" adı verilen matem günü dolayısıyla sabah saatlerinde İsrail polisi korumasında Aksa'ya girmişti. İsrail polisinin, tepki gösteren Filistinlilerle müdahalesi sırasında çıkan arbedede çok sayıda kişi yaralanmış ve atılan gözyaşartıcı gazdan etkilenmişti. Olaylar sırasında bazı Filistinliler de gözaltına alınmıştı.
Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.
Yahudi yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 HaberTag
Design by FBTemplates | Distributed by Kaizentemplate.